Vergi Borçları Ödenmezse Ne Olur? Vergi mükellefi olan kişiler kimi zaman vergilerini zamanında ödeyemeyip bununla ilgili borçlar ödenmezse ne olur konusunu araştırmaktadır. Vergi borçları ödenmezse ne olur? sorusu birçok mükellef ve vatandaş tarafından merak edilmekte olan önemli bir konudur. Vergi borcunu ödeyemeyen veya ödemesi geciken kişiler için ödeme yapılmaması durumunda önce ödeme emri gönderilmektedir.
Daha sonra bu ödeme emrine gelecek olan cevap beklenmektedir. Borç ödemesi, borca itiraz edilmesi ya da mal varlığı bildirimi seçeneklerinden biriyle ödeme emrine cevap verilebilir. Bu aşamadan sonra ise borcun ödenmemesi durumunda vergi dairesinin başlattığı haciz işlemleri başlatılmaktadır. Sonrasında ise kişinin mal varlığına ya da banka hesaplarına bloke işlemi gerçekleştirilmektedir.
Vergi Borçları Ödenmemesi Durumunda Hapis Cezası Var Mıdır?
Vergi borçları ödenmezse ne olur? sorusu kadar önem taşıyan bir soru da borçlu kişilerin bu borcu ödeyememe durumda hapis cezası alıp almayacağıdır. Birçok kişiyi endişelendiren bu sorunun cevabı hayır olmakla birlikte 2008 senesi sonrası vergi borçları için hapis cezası kaldırılmıştır. Daha önce vergi borçları nedeniyle ödeme emri gönderilen kişilerin mal varlığını bildirmemesi durumunda 10 günlük hapis cezası uygulanırken, 2008 yılı sonrasında anayasaya göre vergi borcu nedeniyle herhangi bir hapis cezası verilmemektedir. Bununla birlikte borcunu ödemeyen kişilere birçok takip işlemi gerçekleştirildiğinden kısa sürede borcun ödenmesi ya da taksitlendirilip yapılandırılması tavsiye edilmektedir.
Vergi Borçları Taksit Halinde Ödenebilir Mi?
Vergi borçları ödenmezse ne olur? konusundan sonra en çok merak edilen noktalardan biri vergi borçlarını ödeyemeyen kişilerin bu borcu taksitlendirip taksitlendiremeyeceğidir. Birçok mükellefi ilgilendiren bu konuda devletin taksit imkânı sunduğu bilinmelidir.
Peki, taksitlendirme işlemi nasıl yapılmaktadır? Mükelleflerin bazı nedenlerle vergi borçlarını ödeyememe durumu meydana gelirse zor durumda olan mükelleflerin borçları 36 ayı geçmeyecek şekilde taksitlendirilebilmektedir.
Taksitlendirme ise anapara üzerine tecil faizi ile yapılmaktadır. Faiz oranı %12 olarak hesaplanmaktadır. Taksitlendirme işleminin gerçekleştirilebilmesi için 50 bin liranın üzerinde borçlu kişilerin teminat gösterme mecburiyeti bulunmaktadır. Vergi borcu 50 bin liranın altında olan kişiler ise teminat göstermek zorunda değildir.
Vergi borçları ödenmezse ne olur? sorusuna verilen cevaptan sonra birçok kişinin merak ettiği soru bu borçların kredi kartı ile ödenmesinin mümkün olup olmadığıdır. Kredi kartı ile vergi borcunu ödemek isteyen kişiler için Gelir İdare Başkanlığı web sayfasından kredi kartı ile vergi borcu, gümrük vergisi ya da MTV borcu kolaylıkla ödenebilmektedir.
Ayrıca banka kartları ya da hesaplardan da otomatik ödeme talimatı verilerek vergi borçlarının düzenli olarak ödenmesi mümkündür. Ayrıca eski borçlar ve vergi borcu sorgulaması işlemi için de Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden TC kimlik numarası, anne kızlık soyadı, doğum tarihi gibi bilgiler girilerek borç sorgulama işlemi gerçekleştirilmektedir.