Muhabir banka, bir bankanın şubesinin bulunmadığı yerlerde ilgili banka adına işlem yapmakla yetili kılınmış bankalara verilen isimdir. Yurtiçi veya yurtdışı bankaları için bu karşılıklı ilişki sağlanabilmektedir. Yurt içinde “muhabir banka”, yurt dışında olması durumunda ise “yabancı muhaberi banka” adı verilmektedir. Bu tür bankacılık faaliyetleri Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde sıkça görülebilmektedir.
Bir bankadan farklı bankaya para gönderimlerinde muhaberi banka komisyon ücreti kesilmesi söz konusu olabilmektedir. Misal, ABD’deki bir bankadan 10 bin dolar gönderildiğinde, Türkiye’deki bankanın 21 dolar SWIFT ücreti, ABD’deki bankanın ise 15 dola rişlem komisyonu kestiği görülmüştür. Bu durumun nedeni muhabir banka komisyonundan kaynaklanmaktadır.
Muhabir banka açıklamasına misal verilecek olursa; Vakıfbank’ın Kanada’daki muhabir bankası “Canadian Imperial Bank’tır”. Türkiye’deki bankacılık işlemlerinin Kanada’da Vakıfbank adına yürütülmesinden yetkili bankadır ve muhabir banka olarak nitelendirilir.
“Muhabir Banka” teriminin İngilizce karşılığı, “Correspondent bank” olarak bilinmektedir. Açıklamasında ise Akreditif işlemlerde ihracatçı ve ithalatçı arasında bağlantı kurmaya yardımcı olan görevli banka demektir.
Aracı ve muhaberi banka olarak farklı tanımlamalar ve ayrı işlem sağlama durumları da söz konusudur. Muhabir bankalar, söz konusu banka adına işlem yapmakla yetkilendirilmiş bankalarken, aracı bankaların da pek farkı olmayıp, yapılan işlem ve aradaki maliyet farkları temelde ayrılık gösterir. Avustralya’nın yahut Avrupa Birliği Ülkelerinin uluslar arası transferde bulunan bankalarına üçüncü taraf banka denilmektedir ve aracı – muhabir bankalar arasında bir ayrım söz konusu değildir.