Kredi kartları bilinçli kullanıldığında herhangi bir soruna neden olmamakla beraber yanında nakit taşımayı sevmeyen ya da bütçesi zaman zaman buna elvermeyen kişiler alışverişlerde kredi kartlarını kullanmayı tercih etmektedir. Büyük bir yardımcı olan kredi kartları bilinçsiz kullanıldığında bütçemizi aşan borçlara ve kredi kartı blokesine sebep olmaktadır. Kredi kartı blokesi neden olur sorusunun cevabı düzenli ve bilinçsiz kredi kartı kullanımı sonucu borçların birikerek belirlenen sürede asgari tutarının ödenmesidir.
Ödeme günü geldiğinde ki bu ödeme tarihleri bankalar tarafından her ay aynı gün olarak belirlenmekte ve kredi kartı toplam borcunun asgari ödemesinin belirlenen güne kadar yapılması istenmektedir. Kartın ait olduğu bankaya göre değişmekle beraber ödemenin bir ay gecikme durumunda bankalar sms ya da mail yoluyla ödeme talebi göndermekte fakat bu durum 2 ya da 3 ayı geçtiğinde ve hala ödeme yapılmadığında kredi siciline işlemesi gibi bir problem oluşabilmektedir.
Peki kredi kartı blokesi nasıl kaldırılır? Blokeyi ortadan kaldırmak borcun asgari tutarını ödeme gününden birkaç gün geç de olsa ödeyerek veya borcun tamamı için yapılandırma istenerek borcun tamamı ödenebilmektedir.
Hangi Durumlarda Kredi Kartı Bloke Olur?
Kredi kartının bloke edilme sebebi kişinin son ödeme tarihini geçirmesi sonrası ödemenin yapılmadığı durumda kartın kullanımının durdurularak kart sabinin borçtan kurtulmasını sağlamaktır. Kredi kartı blokesi neden olur sorusunun iki sebebi bulunabilir.
Birincisi; kredi kartının bilinçsizce kullanılma durumu sonucu ödenmemiş borçlar banka tarafından bloke edilmesine yol açar. Borcun tamamını ödeme sıkıntısı ortaya çıktığında son ödeme günü geçen borç belirlenen günde ödenmedi ve son ödeme günü üzerinden bir ay geçti ise çoğu banka kartı bloke etmektedir. Bunun sonucunda kart borcunun asgarisinin ödenmesini isterler. Borç ödeninceye kadar bloke durumu devam etmekte olup asgari tutarın yatırılmasının ardından kart bir iki saat sonrasında kullanıma açılmış olacaktır. İki aylık bir gecikme sonrası ödeme yapılmadığı taktirde 90 gün mühlet veren bazı bankalar kredi siciline borcu yansıtmaktadır. Bu nedenle 3 aylık süre dolmadan borcun ödenmesi gerekmektedir.
Kredi kartı blokesi neden olur? Bunun ikinci sebebi ise kayıp ve çalıntı durumlarıdır. Kredi kartının kaybolması durumunda banka müşteri hizmetleri ile irtibata geçilmelidir. Müşteri hizmetlerine kartın çalındığı ya da kaybolduğu bildirildiğinde müşteri temsilcisi kartı bloke etmektedir. Bir süreliğine iptal edilen kart bulunduğu taktirde yeniden kullanıma açılacak fakat bulunmadığı durumlarda banka yeni bir kart basarak göndermektedir.
Kredi Kartı Blokesi Kaç Günde Açılır?
Borç ya da kayıp durumlarından dolayı kullanıma kapatılarak bloke edilen kredi kartı blokesi nasıl kaldırılır merak konusudur. Kart borcunun son ödeme tarihinden sonra her bankanın farklı olabilen 30 ya da 90 gün arasında sürede ödenmemesi durumu blokeye neden olur. Kartı yeniden kullanıma açmak kart borcunun asgari tutarının ödenmesi ile mümkün olmaktadır. Fakat son ödeme tarihinin 90 gün geçirilmesi durumunda borcun tamamının ödenmesi ile kart kullanıma açılabilmektedir.
Blokenin kalkması bazı bankaların sağladığı online bloke açma işlemi ile gerçekleştirilebildiği gibi bankayı arayarak da kartın blokesi kaldırılabilir. Borcun ödenmesi sonrası ortalama 1 iş günü içerisinde kart kullanıma açılmaktadır.