Konya Vergi Dairesi; www.konyavdb.gov.tr web sistemi üzerinden kesintisiz erişim hizmeti sunuyor. İnternet sayfasında ayrıca hacizli araçların satışına dair ihale bilgileriyle platform sunmaktadır. Amme alacaklarının tahsili nedeniyle haczedilen araçların nakite dönüştürülmesi ve kamu borçlarının kapatılması için yapılan işlemler dahilinde, taşıtlar satışa sunulmaktadır.
Konya Vergi Dairesi Araç Satış Sistemi
6183 sayılı kanunla alakalı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu” dahilince haczedilen araçlar, ihale usulünde satışa sunulmaktadır. Açık artırmaya katılmak isteyen tüm vatandaşların öncelikle katılım formu doldurmaları gereklidir.
Katılım formları, ihale salonunda verilmekte ve satış işlemlerinden yarım saat önce doldurularak satış komisyonlarına iletilmeleri gereklidir. Tüm araç satışları, peşin para ile yapılmaktadır. İhaleye katılım formunu, satış ekibine ileten kişiler doğrudan açık artırmalara katılabilirler.
Konya Vergi Dairesi Satış Usulleri
Hususi araçlarda %1, ticari araçlardaysa %18 KDV uygulanmaktadır. Tüm satışlarda uygulanan Damga Vergisi, binde 569 oranında tahsilat yapılmaktadır. Ayrıca satın alım işlemlerinde Geçmiş Fenni Muayene ücreti ile muayene ücretine ilişkin aylık %5 fazlalar ücretleri tahsil ediliyor.
Konya Vergi Dairesi resmi web sitesinde sunulan satış esaslarında, araçların bulunduğu süreçteki otopark ücretleri ve çekici ücretleri, alıcı tarafından ödenmektedir. Hacizli araçların açık artırma satışlarında şayet ilk satışta, belirlenen satış fiyatının %75 altındaysa ikinci kez satış yapılmaktadır.
İkinci ihale satışlarında daha önceki satış yerinde ve yeniden belirlenen tarih ve zamanda, açık artırma yapılmaktadır. İkinci ihale süresi, genellikle 6 ay içinde yapılmaktadır. Pazarlık usulü satış sistemi sunularak, aracın satış işlemi sağlanır. Ancak bu sürede vergi borcu tamamen ödenmiş, taksitlendirilmiş ise ihale yapılmaz ve aracın haczi kaldırılır.
Konya Vergi Dairesi Araç Satışları
Hacizli araçları satın almak isteyen kişilerin, vergi dairesi tarafından sunulan internet sayfasında görüntülemesi mümkündür. Tüm araçların bilgileri sunuluyor ve bazı araçların görselleri de online sistem üzerinden sunulmaktadır. Ancak sağlıklı bilgi alınması için araçların, bulundukları otoparklar ve yediemin alanlarından incelenmesi önerilmektedir.
Konya Vergi Dairesi araç satış usullerine dair; araç üzerindeki şasi ve motor seri numaraları ile araç tescil belgesi ve motorlu trafik belgesindeki şasi ve motor seri numaraları birbirini tutmaması durumlarında yapılması gereken işlemler hakkında detaylı bilgi sunmaktadır.
Karayolları Trafik Kanununa göre hazırlanan satış esaslarında, motor ve şasi işlemlerinin, alıcı tarafından düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak hacizli haraçların pek çok ve özellikle hasarlı olanları genellikle oto servis ve tamircileri tarafından alınmaktadır. Lüks araçlar ve yeni araçlar da genellikle galeriler tarafından satın alınan araçlardır. Dolayısıyla tüm belge işlemleri genellikle kolay şekilde yapılmakta veya gerek kalmamaktadır.
Konya Vergi Dairesi Satılık Araçlar Listesi
Konya Vergi Dairesine bağlı; Ereğli, Beyşehir ve Kulu Vergi Daireleri, Ilgın, Mevlana, Alaaddin ve Selçuk Vergi Daireleri dahilinde satışa sunulan tüm hacizli araç seçenekleri, online sistem üzerinden incelenebilir.
Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, motosiklet, ticari araç, hususi araç gibi pek çok araç seçeneği bulunuyor. Konya Vergi Dairesi tarafından satışa sunulan tüm araçların marka ve modelleri, şasi ve motor bilgileri gibi tüm detayları, internet sitesinde sunuluyor.