Bir diğer ismi ‘’iki buçukluk altın’’ olan gremse altın, genellikle yatırım amaçlı alımlarda
kullanılmaktadır ve boyun aksesuarı olarak da kullanılmaktadır. Çeyrek altın ile kıyaslandığında;
çeyrek altının 10, yarım altının 5 katı ve tam altının 2.5 katı değerindedir. Geliri yüksek kişilerce yatırım aracı olarak kullanılan gremse altının temin edilmesi de bozdurulması da kolaydır. Altın üzerinden yatırım yapmak isteyen kişi, 10 adet çeyrek altını almak ve korumak yerine 1 adet gremse altını satın alarak daha kolay ve güvenliği kolay sağlanabilir sağlanabilir bir yatırım yapmış olacaktır.
Gremse Altının Özellikleri
Gremse altın, Darphane Müdürlüğü tarafından 22 ayar altın olarak basılmaktadır. Saflığı 916.0 milyemdir, boyutları, ağırlıkları, çapları değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak çapı 40 mmdir. Gremse altının ön tarafında Atatürk resmi, arka tarafında ‘‘Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi’’ yazısı yer almaktadır. Ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin etrafında 32 adet yıldız ve yıldızın üzerinde çelenk motifi bulunmaktadır. Arka yüzünde ise yine 32 yıldız çelenk tarafından çevrilmektedir ve altının basılma yılı yer almaktadır. Kulpsuz olarak piyasaya çıkan altına daha sonra kullanım amacına göre kulp takılmaya başlanmıştır. Kulplu ağırlığı 18.15 gram olan gremse altının has miktarı ise 16.05 gramdır.
Yatırım Aracı Olarak Gremse Altın
Bu yatırım aracı, pahada ağır olduğu için dar gelirli kişilere hitap etmemektedir. Gremse altın pahasından dolayı piyasada tercih edilebilirliği en düşük altın olarak geçmektedir. Bu nedenle bu altının halk arasında bilinirliği de azdır. Yüksek bütçeli kişilerce yatırım amaçlı olarak satın alınmaktadır.
Günümüzde kişiler, yatırım amacıyla aldığı çeyrek, yarım yada tam altını olası bir maddi sıkışıklık durumunda, nasılsa yerine koyabilirim düşüncesi ile bozabilmektedir. Bu durum da yatırımları eritebilen bir durumdur. Gremse altının pahada ağır olması nedeniyle, bu altının bozdurulma kararını vermek zordur. Böylelikle, kolay bozdurulabilir olmadığından yatırımlarınız erimez.
Gremse Altın Nerelerde Bozdurulur
Gremse altın diğer çeyrek, yarım ve tam altına göre pahada pahalı olduğu için genellikle aksesuar olarak değil yatırım amacıyla satın alınmaktadır bu nedenle piyasada satışı diğer altınlara göre düşüktür. Kuyumcular, anlaşmalı bankalar, döviz büroları, sarraflar tarafından nakde çevrilebilmektedir.
Gremse Altının Yıllar İçindeki Fiyat Değişimi
- 15 Ocak 2016: 1.835 TL
- 16 Ocak 2017: 2.369 TL
- 15 Ocak 2018: 2.714 TL
- 9 Ocak 2019: 3.748 T