Bireysel ve kurumsal olarak hizmet veya ürün satışı gerçekleştirmekte olan iş yerleri için ciro önemli bir kavramdır. Ciro, gün içerisindeki veya belirlenen süreler arasındaki kazançların tamamını temsil eden bir kavramdır. Örnek vererek belirmemiz gerekir ise o gün içerisinde kasanızın içerisine giren tüm ödemeler cironuzu ortaya çıkartmaktadır. Ciro, büyük veya küçük şirketler veya bireysel olarak çalışanlar için değişmemekte olan kavramlar arasında yer almaktadır.
Ciro Nedir?
Günümüzde ciro kavramı kazanç kavramı ile karıştırılmaktadır. Ciro, firmanızın bir gün içerisindeki toplam kasanıza giren ödeme miktarını belirtir iken, kar ise gider ve diğer tüm masraflarınızı çıkarttıktan sonra kasanızda kalmış olan paradır. Bunu da bir örnek ile daha net açıklamamız gerekir ise ürün satışı gerçekleştirdiğiniz işletmenizin kasasına o ay içerisinde toplam 30.000 TL girmiştir. Bu sizin şirketinizin veya iş yerinizin aylık cirosudur. Tüm masrafları ve giderlerinizi düştükten sonra elinizde 10.000 TL kaldığında bu sizin o ay ki karınızı belirtmektedir. Ciro ve kar arasındaki fark hem büyük işletmeler, hem de küçük işletmeler için ilerleyen süreçte iş yerinin devamlılığı açısından önemli kavramlardır.
Ciro Nasıl Hesaplanır?
Ciro hesaplama işlemi gerçekleştirilir iken öncelikle hangi tarihler arasında hesaplama işlemi gerçekleştireceğinizi bilmeli ve her gün düzenli olarak iş yerinizin kazançlarını tutmalısınız. Büyük firmalarda ciro hesaplama yapmak için finans şirketleri tercih edilir iken, küçük işletmeler ise ciro takibi ve hesaplama işlemleri için muhasebecileri tercih etmektedir.
Ciro hesaplama yapar iken iki farklı yöntem ile işlemler gerçekleştirilebilir. Bunlar Safi Hasılat Yöntemi ve Gayrisafi Hasılat Yöntemi olur iken nedir ve aralarındaki farklar nelerdir bunlara değinelim.
Safi Hasılat Yöntemi ile Ciro Hesaplama
Türkiye’de hizmet vermekte olan küçük veya büyük tüm işletmelerin tercih ettikleri ciro hesaplama yöntemidir. Safi hasılat yöntemi ile ciro hesaplama yönteminin çok fazla tercih edilmesinin nedeni ise en net ve güvenilir sonuçlar vermesinden dolayıdır. Bu yöntemi kullanarak gerçekleştireceğiniz ciro hesaplama işleminde ister sadece yurt içi satışlarını dahil edebilir, isterseniz yurt dışı satışlarını da dahil ederek işlem yapılabilmektedir. İşlemleri yapar iken yurt içi ve yurt dışı gelirlerinin tamamı toplanmakta ve daha sonra tüm iade işlemleri, harcamalar, personel giderleri ve diğer giderler toplanarak gelirden çıkartması ile ciro ortaya çıkartılmaktadır.
Gayrisafi Hasılat Yöntemi ile Ciro Hesaplama
Gayrisafi hasılat yöntemi ile ciro hesaplama işlemi yapar iken diğer ciro hesaplama yöntemine göre farkı ise iade ve iskontolar bu yönteme dahil edilmemektedir. Sadece yurt içi ve yurt dışı satışlarının dahil edilmekte olduğu gayrisafi hasılat yönetimi ile ciro hesaplama işlemi net sonuçlar vermemekte olduğu için işletmeler tarafından tercih edilmeyen bir hesaplama türüdür.