Emeklilikte yüksek maaş almanın bazı yolları bulunmaktadır. Bunlar:
- Doğum yapan kadının borçlanma hakkı bulunmaktadır. Borçlanılan dönem için yapılan ödemeler maaşı arttıracaktır.
- Askerlik yapan erkeklerin askerlik sürelerini borçlanarak emekliliklerine eklemeleri ile maaşları artabileceği gibi erken emekli olma şansı da olacaktır.
- Yurt dışında bulunanlar yine borçlanma hakları sayesinde emekli maaşlarında artışı yapabileceklerdir.
- 2000 yılından önce tavandan borçlanma imkanı olanların emekli maaşlarında %70 oranında artış olacağı bilinmektedir.
- 2000 yılından önce çalışmaya başlamış kadın ve erkeklerde yatırılan prim ve gün sayısının yanında yaş da maaşın artmasına etkendir. Emekli olma yaşının doldurulmasının ardından çalışılan her yıl için emekli maaşlarında yüzde bir oranında artış gerçekleşmektedir ( 55 yaşında emekli olmaya hak kazanan erkek çalışanın maaşı, 60 yaşına kadar çalıştığında yüzde beş oranında artmaktadır.
Emeklilikte Maaş artışı
Emeklilikte yüksek maaş alabilmek için yapılması gerekenleri gözden geçirmek gerekmektedir. Hangi sigorta türünde çalışılırsa çalışılsın Sosyal Güvenlik Kurumu’na tavandan bildirilen kazanç her ay için 15 yada 20 lira arasında artış sağlayacaktır (örneğin 3 yıl tavandan maaş bildirenlerin emekli maaşları ortalama 700 TL. artacaktır). Hizmet tespiti yine önemli konulardan biridir.
Herhangi şartlardan dolayı işverenin işçinin sigortasını yapmadığında, ya da primlerini yatırmadığında, gerçek kazancın ortaya çıkması için “Hizmet tespiti davası” açma hakkı bulunmaktadır. Net maaşla çalışan biri kişinin, ek kazanç sağlamak için başka işte çalışıp kazandığı para da emekli maaşının artmasını sağlamaktadır. Emeklilik başvurusu yapılırken “Tahsis formu”na bakmakla yükümlü olduğu kişilerin eklenmesi gerekmektedir. Bakmakla yükümlü olunan kişiler emekli maaşının oranını arttırmaktadır.
Asgari ücretle çalışan kişinin, maaş bordrosuna aldığı sosyal yardımları ekletmesi gerekmektedir (ikramiye, kira yardımı, prim ve mesai ücreti gibi). Emekli maaşının artmasına en büyük etken çalışılan dönem boyunca gelirin miktarıdır. Aylık gelir ne kadar yüksekse emekli maaşı o kadar yüksek çıkmaktadır. Bu yüzden çalışılan dönem boyunca gelirin tümünün belgelendirilmesi gerekmektedir.
Emekli Maaşının Yüksek Olması İçin
Emeklilikte yüksek maaş almak için çalışılan dönem boyunca önlem alınması gerekmektedir. Yüksek yatırılan primler ile emekli maaşı artmaktadır. Bunun yolu prim kazancına bağlıdır. Emekli maaşının ne kadar olacağını merak edenler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan “Emekli maaşı sorgulama sistemi” ile öğrenmek oldukça kolaydır.
Sisteme istenen bilgiler, T.C. kimlik numarası, Sicil numarası, Baba adı, Nüfus İli ve doğum tarihi gibi bilgiler ile kolayca öğrenmek mümkündür. Emekli maaşında diğer bir önemli husus kayıt dışı çalışmalardır. Bu çalışma şekli ile hem zaman boşa harcanmakta, hem de emekli maaşının düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden çalışan işçinin maaş bordrosunu ve sigorta primlerini takip etmesi gerekmektedir. Çalışmakla geçen koca bir hayatın mükafatı olan emeklilikte yüksek maaş için, zaman varken önlem alınarak emekli maaşına katkı sağlanabilmektedir.