İhtiyaç kredisi kişilerin ihtiyacı olduğu an gidip başvuruda bulunarak alabileceği en kolay kredi türü diyebiliriz. Çünkü ihtiyaç kredileri ortalama bir saat içerisinde tüm evrak işlemlerini bitirerek paranızı alabilirsiniz. Konut kredisi gibi ekspertiz ücreti ve rehin ücreti ödemezsiniz, zaman olarak da ihtiyaç kredisi çok kısa zaman içerisinde halledilir. Konut kredilerindekiler gibi günleri bulmaz. İhtiyaç kredisini almak için bankada ki skor oranınız önemlidir.
İhtiyaç Kredisini Kimler Alabilir?
İhtiyaç kredisini genel olarak herkes alabilir. Ancak daha önceden oluşan bir borç birikintisi bulunuyorsa alamayabilirsiniz. Daha önceden almış olduğunuz kredileri aksatmışsanız veya ödeme yapmadığınız zaman banka skor oranınız düşmektedir. Bu oran tüm bankaların görebildiği bir skor oranıdır. Skor oranınız eğer belli bir seviyenin altındaysa eğer kredi alamazsınız. Buna çözüm olarak kefil gösterebilirsiniz. Ancak bu kefiller de devlet memuru olma şartı ve son çıkan kanuna göre kefiller evli ise eşleri ile beraber bankaya gidip imza atmaları istenmektedir. Bu sebepten kefil bulmakta zorlanabilirsiniz.
İhtiyaç kredisi kısa zaman önce 36 ay vadeye düşürülmüştü ancak şuan da 60 ay vadeye kadar tekrar artırıldı ancak faiz oranları yükselmektedir 36 ay vadeye göre 60 ay vadenin faiz oranı. Bankalar daha çok en fazla 48 ay vade ile kredi vermekten yana tavır almaktadır. Bunları göz önünde bulundurarak almak istediğiniz ihtiyaç kredisinin vadesine karar verin.
En Uygun Bireysel İhtiyaç Kredisi
En uygun bireysel ihtiyaç kredisini almak için öncelikle bankaların tek tek ziyaret ederek veya sitelerinden gerekli işlemleri yaparak faiz oranlarını teyit etmeniz gerekmektedir. Çünkü merkez bankasının belirlemiş olduğu faiz oranları üst limiti belirlemektedir. Bu faiz oranlarından daha düşük oranlar da kredi verebilme olanakları vardır bankaların. Bu sebepten çok büyük farklılıklar gösterebilir.
Bunun yanı sıra bankalar dönemsel olarak yada belirli dönemler de kampanyalar düzenlemektedir. Bu kampanyalar daha düşük faiz oranları ile olabiliyor yada daha uzun vadeli kredi çekme imkanı sağlayabilmektedirler. Bu kampanyaları da tek tek araştırarak öğrenmeniz ve teyit etmeniz sizin için ödeyeceğiniz faiz oranını doğrudan etkilemektedir. Bu teyidi ise bankaların sitelerini kontrol edebilirsiniz tek tek veya bankaların müşteri hizmetleri ve banka şubelerine giderek bilgi alabilirsiniz. Topladığınız bu bilgilerle bir liste oluşturarak hangi bankanın sizin için avantajlı olduğunu belirleyebilirsiniz.
Burada size daha popüler olan bankaların ihtiyaç kredi faiz oranlarını vereceğim. Bu bankaların faiz oranlarına bakarak bir ortalama çıkartmanız mümkün olacaktır.
15 Bin TL’lik ihtiyaç kredisinin faiz oranları şu şekildedir;
- Vakıfbank tüm vade seçenekleri için tek geçerli faiz oranı %1.79’dur.
- Akbank 12 ay için %2.40, 24 ay için %2.38, 36 ay için %2.32, 48 ay için %2.30. 60 ay için %2.24 faiz oranı ile ihtiyaç kredisi vermektedir.
- CepteTEB tüm vade seçenekleri için geçerli faiz oranı %1.99’dur.
- İş Bankası tüm vade seçenekleri için geçerli faiz oranı %2.20’dir.
- Garanti Bankası 24 aya kadar vade için %2.35, 36 ay vade için %2.29, 48 ay vade için %2.25, 60 ay için %2.24 faiz uygulamaktadır.
- Ziraat Bankası tüm vade seçenekleri için faiz oranı %1.53’dür.
İhtiyaç Kredileri Neden Reddedilir?
İhtiyaç kredilerini kullanabilmeniz için bankaların şartları vardır. Bu şartların birini dahi sağlamazsanız eğer o zaman banka size kredi vermez. Bankalar bu konuda çok katı davranmaktadırlar. Günümüz de batık kredi miktarının büyük hacmi sebebi ile bankalar artık kredi verirken daha sıkıya almaktadır işi. Başlıca sebepler vardır, bunlar kredi notunuzdur. Bu kredi notunuz en önemli şarttır. Kredi notunuz eğer düşük ise hiçbir banka size kredi vermez ancak şartları zorlarsanız bu sefer sizden ipotek ve kefil isteyebilirler. Bu durumda sizi çok uğraştıracaktır kredi çekme işlemleri. Yani anlayacağınız kredi notunuz düşük ise banka size kredi vermemek adına her zorluğu çıkartır eğer notunuz çok düşük ise o zaman asla vermez.
Kredi notundan sonra en önemli etken ise çalışıyor olmanız ve bunu belgeleyebilmeniz gerekmektedir. Çünkü banka sizin gelirinizi bilmek istiyor ve buna göre bir orantı yapmak istiyorlar. Bunu da sizin sözünüze bakarak değil belgelemenizi istemektedir. Yani çalıştığınız yerden maaş bordrosunu alarak bankalara başvurmanız gerekmektedir. Bir de diğer bankalara olan borç durumunuz da önemli bir rol oynamaktadır. Maaşınız ile borçlarınızı ödeyebileceğinizi teyit etmek amacıyla.