Kişilerin finansal anlamda borç alma ve kredilerin kullanım alışkanlıklarında sergilediği davranışları gösteren puanlara Findeks kredi notu puanları denir. Özellikle kredi kartı olan, bireysel kredi çeken veya herhangi bir şekilde mevduat hesabı açan kişilerin Findeks kredi notları sistemde bulunmaktadır. Bu kredi puanı ise müşterilerin finansal performansları ve verimine göre 1 ile 1900 arasında değişiklik göstermektedir. 1900 puana yaklaşan kişilerin riskleri azalmakta ve bankaların ilgili kişilere kredi vermesi kolaylaşmaktadır. Özellikle tüm finansal kuruluşlar ve bankalar tarafından verilen bilgilere bakıldığı zaman ise Kredi Kayıt Bürosu tarafından verilerin tutulduğu unutulmamalıdır.
Risk Raporu Nedir?
Kredi Kayıt Bürosu, genel olarak kredi notlarına ek olarak risk raporlarının da oluşturulmasını sağlar. Özellikle bu raporda geçmişe dönük son 5 yılda bulunan tüm finansal işlemlerden kredi kartlarının ve kredilerin ödeme performansı, borçların kalma durumu, geçmiş ödeme başarıları ve başarısızlıkları bulunur. Bunun yanında Findeks kredi notu, kredi borçlarının toplamı, kredi limitlerinin düzeyleri, kredili şekilde açılmış olan hesapların detayları, ödemelerin tarihçeleri, açık hesapların bilgileri, kapatılmış hesapların bilgileri ve takibe alınmış krediler gibi birçok farklı bilgi de gözükür.
Özellikle bankalara başvururken ve kredi kartı ile kredi alma işlemlerinde çok önemli olan risk raporları, müşterilerin dikkat etmesi gereken unsurların bir araya getirilmesinden oluşturulmuştur. Artık bazı bankalar kredi verme işlemlerinde bile müşterilerin kredi notlarına ve risk raporlarına bakar oldular. Sadece cep telefonu alınırken, beyaz eşyaların satın alınmasında ve ev kiralama işlemlerinde bile kredi notları ve risk raporları kullanılır bir hal almıştır.
Findeks Kredi Notunun Hesaplanmasında Dikkat Edilenler
Findeks kredi notunun hazırlanmasında dikkat edilen bütün unsurların ana kaynağı finans ve bankacılık sektörü ile ilgili müşterinin geçmiş bağlantılarıdır. Özellikle kredi kartları ve kredilerle ilgili ödeme alışkanlıklarının kredi notunu %30 oranında etkilediği bilinmektedir. Bunun yanında müşterilerin mevcut hesap durumları ve borç miktarları da, kredi notunun %25’i oranında etkili olacaktır. Kredi kullanım yoğunluğu da, yine Findeks kredi notunu %15 oranında etkiler ve müşteriler için önemli bir yer tutar.